středa 15. února 2012

40 to go "Jíííídlo!"

Už dlouhou dobu sem chci napsat něco o místních kulinářských zážitcích a konečně nastala ta pravá chvíle. Měla jsem k tomu dva podněty - prvním byla pondělní večeře a druhým ta dnešní :) Z té první mám fotografie, z té druhé ne, ale za chvíli uvidíte, že o nic nepřijdete.

Takže... co nás tu za těch pár měsíců chytlo za jazyk, respektive co upoutalo chuťové pohárky. Budu to psát, jak mě to napadne, neberte to tedy jako žebříček, ten možná sestavíme až doma, kde zjistíme, co nám nejvíc chybí.

1) avokádo - zbožňujeme ho na milion způsobů... ono to tedy samotné nechutná nijak, ale když to umíte nakombinovat a správně ochutit, nemá to chybu; třeba salátek z cherry rajčat s avokádem, olivovým olejem a česnekem - hmmm, neskutečná dobrota!

2) vajíčka - obyč, co... ale je to prostě klasika... nejčastěji jen tak hozená na pánvičku a pak na chleba s avokádem a sýrem; rychlooběd k nezaplacení, náklady nula nula nic

3) garlic bread - bageta, která je přednakrájená a namazaná česnekovým, případně bylinkovým máslem... to když hodíte na gril, máte závislost na celý život

4) špagety s kečupem - až na druhém konci světa jsme objevili kouzlo jídla, které jsme milovali jako děti;  a australskej kečup je prostě nějakej jinej, lepší :) jen tak mimochodem to je ta večeře, kterou jsem se tu teď cpala, foto snad tedy doopravdy není třeba...

5) sušenky OREO - já je tedy znala z Ameriky, ale Lucka je tu ochutnala poprvé a ze začátku se nám vždycky nějaké schovavály v kuchyni... ale nějak tu moc nejsme na sladké, tak jsme je pak vyřadili z jídelníčku, ale obávám se, že doma neodoláme, když už dorazily i do Česka

6) sushi - jeden z nejlevnějších místních fast foodů; zapomeňte na hamburgery a hranolky, tady frčí tyhle rolky, které se tu dělají zhruba 10cm dlouhé a stojí kolem $2.50; člověk si koupí dvě tři a je najedenej... navíc tyhle stánky tu jsou na každém rohu, víc než kdejakej mekáč :)

7) krevety a kalamáry - plody moře, kterých se snad nikdy nepřejíme... právě v to pondělí jsme byli s Voldánovic v jedné malé thajské restauraci, kde jsme si dali tygří krevety obalované v kokosu jako předkrm... to vám byla paráda:



A co je ještě zajímavý, tak do těch menších restaurací, kterými tu jsme doslova obsypaní, si člověk může přinést vlastní pití. Někde se za to platí menší poplatek kolem 2 dolarů, někde nic. Jsou prostě rádi, že se k nim přijdete dobře najíst. A to se nám líbí ;)

Jinak dobrou chuť, pokud právě obědváte!


PS: na fotky z Byron Bay a úžasné večeře se můžete zase podívat tady na Picase!

1 komentář:

  1. Kruciš Bombarďačky, to by člověk nevěřil, co si to tam oblíbíte, každopádně poznámku mám o OREU, byť jsem ho nechutnala nikde v zahraničí, musím říct, že na vlastní zkušenost oznamuji - v ČR jsou hnusnééééé, bleee, takovej blivajz jsem dlouho nejedla, takže si hezky udělejte zásoby, ať pak nemáte po legraci :)) Páček shledáček!!

    OdpovědětVymazat