středa 21. března 2012

4 to go "Ledovce a Arthur Pass"

V neděli nás ráno probudil deštík a mlha. Na ledovec ne úplně ideální počasí, takže “výstup” na ten první (Fox Glacier) jsme si moc neužili. “Výstup” je v uvozovkách, protože se jde víceméně po rovině, po povrchu, kde byl ledovec relativně před pár lety. A na samotný ledovec se vlastně ani nedostanete, protože to není úplně bezpečné a bez průvodce to ani nemá smysl.
Většina lidí si průvodce bere až na ledovec číslo dvě - na Franze Josefa. Je takový fotogeničtější :)

I tam jdete údolím, které je lemováno okolními horami, a když dorazíte relativně brzy dopoledne, tak i údolím nepřelidněným. K ledovci se opět dostanete zhruba na vzdálenost 100 metrů (záleží to na podmínkách v konkrétní den) a pokud máte štěstí jako my, tak někdo ze správců vám kus toho přírodního zázraku donese na omakání:



Studilo to dost, to jen pro upřesnění :)
Počasí se v neděli nakonec docela umoudřilo, přestalo pršet a my se vydali na další kus naší cesty. Posledním v plánu byl přejezd Arthur Passem zpátky na východní pobřeží, odkud jsme v pondělí odlétali na severní ostrov.
Cestou jsme se ještě zastavili v malém městečku Hokitika:


Tam jsme se zcela nečekaně a naprosto suverénně vetřeli na prohlídku dílny, kde se zpracovává jadeit. To je takový zelený kámen, na Zélandu dost populární, ze kterého se vyrábějí šperky, dekorační předměty a jiné pracholapy. Ale jako zpestření nedělního odpoledne to bylo fajn, stejně jako místní zmrzlina, které jsme neodolali, ačkoliv se naše rozpočty značně tenčily. Ale člověk žije jen jednou a kdy jindy si dáte domácí zmrzlinu z Hokitiky?
Kromě rozpočtů se nám snižoval i počet dní, které nám na Zélandu zbývaly. V Arthur Passu by se také dalo zůstat a vyrazit na několik krásných treků, my v něm alespoň přenocovali. V pondělí jsme museli být kolem poledne zpátky v Christchurch, odkud nám letěla letadla do Aucklandu na severní ostrov. Janča s Tomášem odletěli už ve dvě odpoledne a my je v sedm večer následovali. Ne, nepohádali jsme se, jen nějak došly levné letenky na odpoledne :) A na nás alespoň někdo po dlouhatánské době čekal na letišti:


Žádné komentáře:

Okomentovat