neděle 18. března 2012

7 to go "Queenstown"

Ještě než vám budeme vychvalovat Queenstown, tak uděláme takovou malou odbočku na novozélandský venkov a ukážeme vám místní faunu. Největší zastoupení v ní bezpochyby mají ovečky, těch je tu požehnaně. Statistiky tvrdí, že jich je dokonce na 60 miliónů (oproti čtyřem miliónům obyvatel). Jsou opravdu všude a člověk si ty stráně bez nich už ani nedokáže představit:


My je zatím neochutnaly, ale rozhodně to máme v plánu. Stejně tak tu chovají na maso i srny, to nás zatím asi překvapilo úplně nejvíc. Mají tu stejné výběhy jako ovce nebo krávy:


Jedno z dalších zvířátek, které jsme tu potkali ve volné přírodě, byli tuleni. Váleli se na skalách v Milford Sound a my na nich mohli oči nechat:


Máme pocit, že dvakrát v noci jsme potkali i kiwiho, ale pokaždé to bylo za prapodivných, až strašidelných okolností, takže nikdo nevytáhnul foťák a nic nevyfotil :)

Ve čtvrtek jsme se vydali z Fiorlandu cestou zpátky do Queenstownu. Respektive jsme měli v plánu dojet až k jezeru Wanaka, ale stačily zhruba tak tři minuty projíždění uličkami Queenstownu a bylo rozhodnuto, že se nikam nejede a zakempujeme se tam. Nakonec z toho byly noci dvě, jak se nám tam líbilo.

Queenstown je malé městečko na břehu jezera Wakatipu. Zároveň je schované v údolí mezi horami, což z něj dělá městečko jako dělané na pohledy:


Bydlí v něm něco málo pod 20 tisíc obyvatel, ale popravdě to vypadá jako taková horská vesnička, která má neuvěřitelně přátelskou atmosféru. Večer se brouzdáte uličkami, pozorujete, co se děje v barech a hospůdkách kolem, skočíte na pivko, posloucháte dudáky, kteří hrají na břehu jezera... Neskutečná pohoda. My si zašli na večeři, kde jsem si poprvé po odletu z Čech dala steak. To vám byla dobrota, že bych jich na místě snědla tak pět :)

V pátek jsme měli v plánu dát si konečně pořádně do těla a vyrazit do hor na trek. Byl nám doporučen výstup na Ben Lomond, což je hora trčící se nad Queenstownem ve výšce 1748 metrů nad mořem:


Jo, je to ta nalevo :) Tak přesně tu jsme zdolali!

Víc zase povíme příště, teď pospícháme na letadlo, které nás přenese z jižního na severní ostrov. V Aucklandu na nás už čekají Janča s Tomášem, kteří letěli o pár hodinek dřív. Tak to jdeme dohnat a pořádně si užít posledních pár dnů cestování.

1 komentář:

  1. No to jsou vážně úžasné zážitky a ty fota,no nádhera,fakt se člověku až tají dech.HOLKY jste cestovatelky a ještě DOBRÝ CESTOVATELKY.Tak papa za týden v DC a budte opatrnýýý :-)

    OdpovědětVymazat